Romanul care hraneste cosmonauti si echipaje de submarine - Stefan Manea, Director General HOFIGAL |
![]() |
Medicina naturala (Medicina naturista) - HOFIGAL | |||
Scris de Administrator | |||
Joi, 14 Octombrie 2010 | |||
Vizualizări: 8328 | |||
Romanul care hraneste cosmonauti si echipaje de submarinede Alina BADALAN TURCITU| 24 mar 2010Foto: Fotografii - Octav Ganea Nici macar o furnica nu poate intra in laboratoarele fabricii fara permisiunea specialistilor O fabrica romaneasca produce, printre altele, extracte din spirulina si catina, perfect bio. Le exporta in 15 tari, iar in unele dintre ele servesc drept hrana pentru cosmonauti si pentru echipajele de pe submarine. Spirulina e adusa din Japonia si din India si pusa in sere. Toate plantele cresc cu balegar, pe sol ecologic si multi doctori le prescriu ca tratament suplimentar in cancere Suntem deja la al treilea rand de botosei din plastic moale, pusi unii peste altii; sa nu infectam ceva. Am intrat in inima "uzinei" unde un roman prepara, printre altele, hrana pentru cosmonauti si pentru echipajele de pe submarine. Pe scurt, tablete cu extracte concentrate din spirulina si catina, perfect naturale, crescute in sere cu balegar, pe sol ecologic si culese cu manusi speciale. 50 de grame de tablete zilnic sunt suficiente pentru un navigator de submarin, caci contin absolut tot ce-i trebuie corpului. Si poate munci 12-14 ore neintrerupt. Spirulina si catina fabricii Hofigal din Bucuresti, plus celelalte plante, pleaca la export in vreo 15 tari de pe toate continentele. Au succes si fiindca sunt ieftine. 40 de capsule de spirulina la 10 lei, de pilda. De la noi cumpara chiar si rusii, desi ei insisi i-au redescoperit efectele. Spirulina este una dintre cele mai vechi alge de pe pamant, creste libera in cateva locuri pe glob si e plina de proteine, aminoacizi, acizi grasi, vitamine, hormoni vegetali si enzime. Romanii o iau din Japonia si din India si o cresc in sere. "Iar catina noastra, se stie, e una dintre cele mai bune din Europa. O farmacie adevarata intr-o singura planta. Catina romaneasca este luata ca reper in studii de catre cercetatorii din lume", ne explica Stefan Manea, directorul fabricii. Este chimist la baza si de 26 de ani, de cand a inceput cercetarile pe spirulina, inghite cate 4 grame zilnic. Alga e si anti-aging, asa ca nimeni nu-i poate da chimistului cei 73 de ani pe care-i are. Actrita de la Hollywood indragostita de crema romaneasca
Acum afacerea merge atat de bine incat, chiar daca vinde la pret de fabrica, profitul tot creste. In fiecare luna se vinde cam de un milion de euro. Numai la catina se prelucreaza 1.000 de tone pe an, iar la spirulina, 250 de tone. Mai demult, o actrita de la Hollywood a luat o crema cu spirulina, la monodoze, de aici. Apoi i-a trimis o scrisoare directorului, spunandu-i ca a fost cea mai buna crema pe care a folosit-o vreodata, dar ar fi bine sa-i mareasca pretul macar de trei ori, ca ei ii e jena sa spuna cu cat a cumparat-o. "Avem 117 medalii la concursuri nationale si internationale, dintre care 81 sunt de aur. De 15 ani nu ne-am intors niciodata fara vreo medalie de la un concurs, macar doua de aur am luat de fiecare data", mai spune directorul fabricii. Firma germana care i-a certificat i-a clasat in primele trei locuri in Europa, calitativ, fata de fabrici asemanatoare. Anul trecut, la Oxford, au mai luat un premiu de calitate. Insa cateva tari au contestat - cum sa ia medalie tocmai Romania, o tara asa de saraca? Asa ca s-au infiintat la Bucuresti sa vada cu ochii lor. Omuletii costumati ca la NASA din inima fabriciiInsa cum e inauntru? Zici ca esti la NASA - usi securizate, holuri peste holuri, un adevarat labirint. Misuna pe aici farmacisti, biologi si cercetatori, toti imbracati in alb, unii cu manusi si masti pe fata, sa nu-i mai recunoasca nici mama. Mai inainte si noi ne-am indesat bine beretele albe pe cap, sa nu iasa nici un fir de par din ele, si ne-am echipat cu halate sterile, facute tot dintr-un fel de plastic. Ne-am verificat intr-o oglinda mare daca ne-am inchis bine la capse (regula stricta), ne-am cercetat sa n-avem pe noi vreo furnica, ceva. N-am avut noroc. Mai tarziu ne-am trezit scuturati pe halat: "O gaza, o gaza... o aveati pe pantaloni, ati adus-o de afara!". Ingrozita, dr Carmen Popescu, directorul de calitate, a strivit gangania in secunda doi. De altfel, sunt multe usi cu cate un insectocutor deasupra, care deshidrateaza posibilele insecte intrate in sectii pana le omoara. E mai igienic asa, daca le-ar sparge pur si simplu, s-ar imprastia stropul de lichid pe jos si e periculos. Alta ciudatenie: un frigider prins in lacat, plin cu microorganisme. "E colectia noastra cu tulpini microbiene, sunt intretinute si folosite in cercetare, de aia le tinem sub lacat", ne explica dr Popescu.
Peste 60 de ani o sa luam medicamente numai in urgente
|